İslam İşbirliği Teşkilatı Kudüs için toplanıyor

İSTANBUL - ​İslam İşbirliği Teşkilatı, siyonist işgalcilerin Filistin'deki katliamlarını ardından bugün İstanbul'da olağanüstü bir toplantı düzenleyecek.

İslam İşbirliği Teşkilatı Kudüs için toplanıyor

Advert

 

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Zirve Dönem Başkanı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, siyonist işgalcilerin Filistin'deki katliamlarının ardından yaptığı çağrı üzerine İİT İslam Zirvesi Konferansı Olağanüstü Toplantısı bugün İstanbul'da düzenlenecek. Toplantı sonrası önemli mesajların ve kararların verilmesi bekleniyor.

1969 yılında Kudüs’te Harem-i Şerif’e karşı yapılan bir saldırının ardından kurulan İslam İşbirliği Teşkilatı, yine bur Kudüs gündemiyle toplanıyor.

İslam İşbirliği Teşkilatı Dönem Başkanı Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısıyla İstanbul'da yapılacak toplantıya 40'ı aşkın İslam ülkesinin temsilcisinin katılması bekleniyor.

İİT İslam Zirvesi Konferansı Olağanüstü Toplantısı'na, 13 devlet ve hükümet başkanı, 2 cumhurbaşkanı yardımcısı, 3 başbakan yardımcısı ile 12 dışişleri bakanının yanı sıra 11 ülkeden üst düzey diplomat ve misyon şefinin katılması planlanıyor.

Zirveye İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Filistin Başbakanı Rami el-Hamdallah, Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani, Ürdün Kralı 2. Abdullah, Sudan Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir, Gine Bissau Devlet Başkanı Jose Mario Vaz ve Gine Cumhurbaşkanı Alpha Gonde, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani, Kuveyt Emiri Şeyh Sabah el-Ahmed el-Cabir es-Sabah, Moritanya Cumhurbaşkanı Muhammed Veled Abdulaziz, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Pakistan Başbakanı Şahid Hakan Abbasi ve Kırgızistan Başbakanı Muhammedkalıy Abılgaziyev, İİT Genel Sekreteri Yusuf bin Ahmed el-Useymin'in katılması bekleniyor.

Zirveye katılması beklenen el-Fetih lideri Mahmud Abbas kulak ameliyatı geçirdiği ve uçağa binmesi sakıncalı olduğu için zirveye katılamayacak.

Zirvede 56 ülke ABD'nin Kudüs'te büyükelçilik açması ve Gazze'de siyonist katliamı sonrası atılacak adımları konuşacak, Gazze'deki katliamı uluslararası platformda mahkemelere götürmek konusunda uzlaşmaya çalışacak.

Bir diğer hedef ise ABD'nin yanında yer alıp Kudüs'te büyükelçilik açan ya da açacak ülkelere dönük ortak yaptırım kararı almak. Guatamela, ABD'den sonra Kudüs'te büyükelçilik açan ilk ülke olmuştu. Romanya, Çekya, Macaristan ve Honduras da büyükelçilik açma ihtimali olan ülkeler arasında.

Zirvedeki ayrıca, pazartesi günü terör çetesinin "hedef gözeterek" Gazze'de 62 kişiyi şehit etmesinin uluslararası toplumda cezalandırılması için gerekli mercilere başvurma konusunda uzlaşmaya çalışılacak

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: Dünya kamuoyunun harekete geçirilmesi yönünde adımlar atılacak

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, toplantıya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, ABD yönetiminin uluslararası hukuku ihlal ederek büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma kararını uygulaması ve bu bağlamda Gazze'de barışçıl gösteri yapan masum Filistinlilerin katledilmesiyle ortaya çıkan vahim gelişmelerin ele alınması amacıyla, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Zirve Dönem Başkanı olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ev sahipliğinde, İstanbul'da İİT üyesi ülke Devlet ve Hükümet Başkanlarının katılımıyla Olağanüstü İslam Zirvesi düzenleneceğini hatırlattı.

Zirvede İslam ülkelerinin Filistin ve Kudüs davasını savunmak amacıyla Filistin Devleti ve halkıyla dayanışma ve işbirliği içinde izleyecekleri tutum ve atacakları adımlar üzerinde durulacağına dikkati çeken Kalın, şunları kaydetti:

"İsrailin işgali ve Filistin meselesi sadece Müslüman ülkelerin değil, hukuk ve adalete inanan herkesin ortak meselesidir. Zirvede Filistin'de yaşanan zulmün sona erdirilmesi için dünya kamuoyunun harekete geçirilmesi yönünde atılacak adımlar da ele alınacaktır."

Geçen yıl da toplanmıştı

Geçen yıl 13 Aralık'ta ABD yönetiminin Kudüs'ü siyonistlerin başkenti olarak tanıması sonrasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısıyla İstanbul'da bir toplantı yapılmış, İİT Olağanüstü Zirvesi'nin ardından yayımlanan bildiride, Doğu Kudüs Filistin Devleti'nin başkenti olarak ilan edilmişti. Bildiride, bütün devletlerin Filistin Devleti'ni ve Doğu Kudüs'ü onun işgal altındaki başkenti olduğunu tanımaya davet edilmişti. İslam ülkeleri, bildiride Doğu Kudüs’e ilişkin kararlarını teyit ederek, uluslararası toplumun çağrıya olumlu yanıt vermesini istemişti. (İLKHA)

 




 

Advert

Paylaş: