"Kürdlerin temel insani hakları anayasal olarak tanınmalıdır"

DİYARBAKIR - HÜDA PAR Genel İdare Kurulu Üyesi Tanrıkulu, Kürdlerin temel insani haklarının anayasal olarak tanınması gerektiğini söyledi.

Advert

 

HÜDA PAR Genel İdare Kurulu (GİK) Üyesi Şeyhmus Tanrıkulu, Kürd meselesinin kardeşlik hukuku çerçevesinde çözülmesi gerektiğini ifade ederek Kürdlerin temel insani haklarının anayasal olarak tanınması gerektiğini söyledi.

Tanrıkulu, Diyarbakır'da taşımacılık sektöründe çalışanlara yönelik düzenlenen bir iftar programında konuştu.

İnanç ile temel hak ve hürriyetlerin önündeki engelleri eleştiren Tanrıkulu, "Bildiğiniz gibi, ülkemizde bir asra yakındır inanç hürriyeti önünde, temel hak ve hürriyetler önündeki engellemeler ile ekonomik olarak çok büyük sıkıntılar yaşadık ve halen yaşıyoruz. Bölgesel olarak Kürd meselesi, Türkiye genelinde de İslam'ı yaşamak isteyenlerin üzerinde özellikle 28 Şubat'ta bariz şekilde ortaya çıkan büyük bir baskının da olduğunu gördük. Dolayısıyla bağımsız milletvekili adayımız Zekeriya Yapıcıoğlu ve partimizin milletvekili adayları bu konuda şunu söylemektedirler: İnanç hürriyetinin önünde kesinlikle engel olmamalı. Ne devlet ne birey ne de herhangi bir kurum inançların önüne engel koyamadığı gibi inançları da sınırlayamaz. Dolayısıyla Türkiye'de inançların yaşanmasının önündeki engellerin kaldırılması için inşallah çaba ve gayret göstereceğiz." dedi.

"Bu ülkenin asli kurucularından olan Kürdlerin 1923 yılından sonra inkâr edilmeleri, reddedilmeleri, asimile edilmeleri ve bu süreç içerisinde birçok defa katliamdan geçirilmeleri hepimizce bilinen bir gerçektir." diyen Tanrıkulu, sözlerine şöyle devam etti:

"Kürd meselesinin kardeşlik çerçevesinde adalete dayalı olarak çözülmesi gerektiğini söylüyoruz. Bunun için de çaba ve gayret içerisindeyiz. Herkesi de bu var olan sorunun çözülmesi için çaba ve gayret etmeye davet ettik, ediyoruz. Bu ülkenin asli kurucu halklarından olan Kürd halkının temel insani haklarının  haklarının anayasal olarak tanınması gerektiğini göz ardı etmememiz lazım. Allah'ın insanlara vermiş olduğu temel hakları ister devlet olsun, isterse herhangi bir zümre olsun ret ve inkâr edemez. İnkâr ederse zulmetmiş olur."

"Faizin, hayatın her alanından kaldırılması gerekir"

Faize dayalı ekonomik sistemi eleştiren Tanrıkulu, "Faize dayalı ekonomik sistem olduğu müddetçe faiz lobilerinin, bankaların veya uluslararası gizli örgütlerin Türkiye başta olmak üzere faize dayalı ekonomik sistemi benimseyen bütün ülkelerde istediği zaman operasyon yapmaya muktedir olduklarını gördük.  İstedikleri zaman dolar üzerinde oynama yapıyorlar veya para giriş çıkışını sağlayarak sizin enflasyonun yükselmesi veya ekonomik olarak kötü bir gidişata doğru seyretmenize neden olabiliyorlar. Bu yüzden faizin hayatın her alanından mutlaka kaldırılması gerekir. Son günlerde hükümete bakıyoruz, bunun tam tersine adım atmaktadır. Hükümet faizi 4,25 puan arttırarak sözde doların yükselmesini durduracak. Aslında bu 4,25 puanlık artış bu ülkeye 40 milyar dolar kaybettirmiştir. Bir kararla tefecilere, faiz lobilerine 40 milyar dolar aktarılmıştır." ifadelerini kullandı.

Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Adayı Zekeriya Yapıcıoğlu'na destek de isteyen Tanrıkulu, "Bizler hakikati göstererek kendi üzerimize düşen vaziyeti yapmakla mükellefiz. Eğer Zekeriya Yapıcıoğlu ve diğer aday kardeşlerimizi meclise gönderseniz ben inanıyorum ki başta Kürd meselesi olmak üzere, ekonomideki sorunlar da çözülecektir. Böylece siyasetin halk için yapıldığını herkes görecektir. Yani siyaseti halka hizmet için yapacağız. Bunun için sizlerin desteğini bekliyoruz." şeklinde konuştu.

Tanrıkulu'nun konuşmasının ardından okunan ezanla iftarlar açıldı. Program yapılan dua ile son buldu. (İLKHA)

 



 

Advert

Paylaş: