Son iki yılda yaklaşık 2 milyon büyükbaş hayvan ithal edildi

Bir soru önergesini yanıtlayan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, son iki yılda yaklaşık 2 milyon büyükbaş hayvanın ithal edildiğini açıkladı.

Son iki yılda yaklaşık 2 milyon büyükbaş hayvan ithal edildi

Advert

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Tarım ve Orman Bakanı Bekir  Pakdemirli, son 2 yılda bir milyon 790 bin 223 büyükbaş hayvan ithal ettiğini belirtti.

Son zamanlarda artan ithal büyükbaş hayvanlarla ile ilgili CHP Niğde Milletvekili Gürer, Bakan Pakdemirli'ne cevaplaması için soru önergesi sundu.

Gürer yazılı soru önergesinde, "Resmi Gazete'de yayınlanan kararlara istinaden 2017 yılında toplam kaç baş canlı sığır ithalatı gerçekleşmiştir? Kaç firma tarafından hangi ülkelerden sığır getirilmiştir? Toplam yurt dışına ödenen tutar ne kadardır? 2018 yılında Resmi Gazete'de yayınlanan kararlara istinaden toplam kaç baş canlı sığır ithalatı gerçekleşmiştir? Kaç firma tarafından hangi ülkelerden sığır getirilmiştir? Toplam yurt dışına ödenen tutar ne kadardır? 2017 ve 2018 yılında ithal getirilen kaç baş sığır farklı nedenlerle ölmüştür? Ülkemize gelişlerinden sonra herhangi bir hastalık belirlenen sığır sayısı nedir?" şeklinde sorular yöneltti. 

Yazılı soru önergelerini yanıtlayan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, hayvan ithalatına ilişkin işlemlerin, ilgili mevzuat çerçevesinde verilen yetki ve kontenjan dâhilinde Et ve Süt Kurumu (ESK) tarafından yapıldığını belirterek, "İthalatlar 2017 yılında 25, 2018 yılında ise 16 firma tarafından gerçekleştirilmiştir." dedi. 

Bakan Pakdemirli, "2017-2018 yıllarında toplam bir milyon 790 bin 223 büyükbaş hayvan ithal edilmiştir. Söz konusu hayvanlar ülkeye girişte veteriner kontrolüne tabi tutularak karantinaya alınmış olup, karantina süresince uygun şartları taşımayan 676 baş hayvan ile ilgili mevzuat gereği işlem yapılmıştır." açıklamasında bulundu.  (İLKHA)

 



 

Advert

Paylaş: