Mirac Kandili bu gece idrak edilecek

Hazreti Peygamber’in göğe yükselişini ve Allah katına çıkışını ifade eden Mirac, İslam âlemi tarafından bu gece idrak edilecek.

Mirac Kandili bu gece idrak edilecek

Advert

Resul-i Ekrem’in bir gece Mescid-i Harâm’dan Mescid-i Aksâ’ya yaptığı yolculuğa İsrâ, oradan göklere yükselmesine Mirac denilmiştir.

Hadis kaynakları ile siyer ve delâil kitaplarında isrâ ve miracla ilgili birçok rivayet mevcuttur. Buhârî ve Müslim’de yer alan rivayetlerin ortak noktalarına göre olay şu şekilde cereyan etmiştir:

Bir gece Resûlullah, Kâbe’de Hicr veya Hatîm denilen yerde iken -bazı rivayetlerde uykuda bulunduğu sırada veya uyku ile uyanıklık arası bir halde- Cebrail geldi; göğsünü açtı, zemzemle yıkadıktan sonra içine iman ve hikmet doldurup kapattı. Burak adlı bineğe bindirip Beytülmakdis’e götürdü. Resul-i Ekrem Mescid-i Aksâ’da iki rekât namaz kılıp dışarı çıktığında Cebrail biri süt, diğeri şarap dolu iki kap getirdi. Resûlullah süt dolu kabı seçince Cebrail kendisine "fıtratı seçtin" dedi, ardından onu alıp dünya semasına yükseltti. Semaların her birinde sırasıyla Âdem, İsa, Yusuf, İdris, Harun ve Mûsâ peygamberlerle görüştü; nihayet Beytülma‘mûr’un bulunduğu yedinci semada Hazreti İbrahim'le buluştu. Sidretü’l-müntehâ denilen yere vardıklarında yazıcı meleklerin kalem cızırtılarını duydu ve Allah’ın huzuruna çıktı. Burada Cenâb-ı Hak elli vakit namazı farz kıldı. Dönüşte Hazreti Mûsâ, elli vakit namazın ümmetine ağır geleceğini söyleyip Allah’tan onu hafifletmesini istemesini tavsiye etti. Namaz beş vakte indirilinceye kadar Hazreti Peygamber’in huzur-i ilâhîye müracaatı ve Mûsâ ile diyalogu devam etti. Bir rivayete göre Resul-i Ekrem’e Mirac'da Bakara suresinin son ayetleri indirilmiş ve Allah’a ortak koşmayanların affedileceği müjdesi verilmiştir.

İslam âlimleri Mirac Kandili gecesini başta namaz ibadeti ve Kur'an-ı Kerim tilaveti olmak üzere dua ve zikirlerle geçirilmesini tavsiye ediyor.

Öte yandan tarihi kaynaklarda Mescid-i Aksa'nın özgür olduğu dönemlerde İslam ümmetinin de özgür olduğu görülüyor. İsra ve Mirac hadisesinin şahidi olan Mescid-i Aksa gerçek özgürlüğüne kavuşmadığı müddetçe diğer beldelerde yaşayan Müslümanların da gerçek özgürlüğe kavuşmayacağı aşikârdır.

İslam ümmetinin yeniden özgürlüğe kavuşmasının yolu da birlik olmaktan geçmektedir. Birlik ve beraberliğe en büyük katkıyı hiç şüphesiz Mescid-i Aksa sağlayacaktır. Mirac hadisesinin yaşandığı bu kutlu mekân, yeniden birlik ve beraberlik içerisinde özgürlüğüne kavuşturulursa inşallah İslam ümmeti hasret kaldığı o özgürlük dönemine erişecektir. (İLKHA)


 

Advert

Paylaş: