Hüda Par: Hükümet, eski Türkiye uygulamalarını icra edenlere ve himaye edenlere fırsat vermemelidir

Hüda Par: Hükümet, eski Türkiye uygulamalarını icra edenlere ve himaye edenlere fırsat vermemelidir

Advert

Hüda Par Hukuk İşleri ve İnsan Hakları Başkanlığı tarafından yapılan yazılı açıklama ile Şemdinli'nin Altınsu (Şapatan) köyünde yaşanan polis şiddeti kınanarak olayın faillerinin bulunması ve cezalandırılması için yetkililere çağrıda bulunuldu.

Açıklamada,  Şapatan köyünde kolluk kuvvetlerinin köylülere işkence ve kötü muamelede bulunduğu yönünde haberlerin kamuoyuna yansıması üzerine HÜDA PAR tarafından oluşturulan bir ekibin olayın mağdurları ve tanıklarıyla görüşmeler yaptığı belirtildi.

"Köylülerin beyanlarına göre kendilerine işkence yapılmıştır"

5 Ağustos Cumartesi günü saat 23.00 sıralarında Özel Harekât Polislerinin zırhlı araçlarla Altınsu köyü yakınlarında ilerlerken örgüt mensuplarının ateş açması sonucu çıkan çatışmada bir Özel Harekât Polisi hayatını kaybetmiş, birinin de yaralandığı hatırlatılan açıklamada, yapılan görüşmelere ilişkin şunlar aktarıldı:

"Yaşanan bu olay üzerine Şemdinli ve Yüksekova’dan gelen Özel Harekât ekipleri 06.08.2017 Pazar sabahı saat 07.00 civarında köye baskın düzenlemiş, evlerin kapısı kırılarak hiçbir mahremiyet gözetilmeden evlere girilmiş, köylülere küfür edilip darp edilmişlerdir. Araya girmek isteyen kimi bayanlara da kaba davranarak eziyet edilmiştir. Bazı köylüler ise henüz uykudayken güvenlik güçlerince tartaklanmıştır. Köy imamı ve muhtarı da dâhil olmak üzere erkekler caminin yanına toplatılmış ve kendilerine hitaben; 'Siz bunlara yardım ediyorsunuz, bunların nereye gittiğini bize söyleyeceksiniz' şeklinde konuşmalar yapılmış ve darp edilmişlerdir. Sabah saatlerinde yaşanan ve yaklaşık 60-70 kadar insanın doğrudan etkilendiği baskın ve ardından gelen darp ve tehdit olayı yaklaşık saat 10.00’a kadar sürmüştür. Pazar günü köyde ilan edilen sokağa çıkma yasağı pazartesi günü sona ermiştir. Daha sonra köylülerin beyanlarına göre 36 kişi gözaltına alınmış ve kendilerine işkence yapılmıştır.  Gözaltına alınanlardan 20 kişi 10 saat emniyette tutulduktan sonra gözaltı işlemi uygulanmaksızın serbest bırakılmış, 16 kişi ise bir gece gözaltında tutulmuş ve 07.08.2017 Pazartesi günü çıkarıldıkları savcılık tarafından 17:00 sıralarında serbest bırakılmıştır."

Gözaltına alınlardan bazılarının darp ve cebir raporu aldığı ve kolluk kuvvetleri hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundukları aktarılan açıklamada, mağdurların, Özel Harekât Polislerinin daha önce de birçok kez keyfi muamelede bulunduğunu ve bazı köylüleri tartakladığını dile getirdikleri ifade edildi.

"Güvenlik güçlerinin işkence ve kötü muameleye tabi tutma yetkisi yoktur"

Hukuk devletlerinde suç ve cezaların yasalarla belirlendiğine vurgu yapılan açıklamada, "Bir suç isnadı varsa yargılamayı mahkemeler yapar ve suç sabit görülürse kanunlarda yazılı olan cezayı verir. Güvenlik güçlerinin vazifesi suçluyu yakalayıp yargıya teslim etmektir; suçu ne olursa olsun suçlu gördüğü kişileri cezalandırma hele hele yasalarla yasaklanmış olan işkence ve kötü muameleye tabi tutma yetkisi yoktur." denildi.

"Şiddet ve kötü muamele vakalarında artış yaşanması endişelere sebebiyet vermektedir"

Açıklamada, "90’lı yıllarda güvenlik güçlerinin bölgede uyguladığı şiddet ve kötü muamelenin izleri silinmemişken, OHAL ilanı sonrası bu tür şiddet ve kötü muamele vakalarında artış yaşanması bölgede ciddi rahatsızlıklara ve endişelere sebebiyet vermektedir. Örgütün eylemleri yüzünden tüm halkı potansiyel suçlu gören zihniyetteki görevlilerin bölgeye gönderilmesi ve bunların gerçekleştirdikleri hak ihlallerinin görmezden gelinerek soruşturulmaması toplumsal huzur ve barışın dinamitlenmesidir." ifadelerine yer verildi.

Hakkâri Valisi Cüneyit Orhan Toprak'ın olay sonrası yaptığı açıklamalarının, işkence ve kötü muamele yapan güvenlik güçlerinin korunacağı ve olayın örtbas edileceğine dair şüpheler doğurduğu belirtilen açıklamada, devlet yetkililerinin meydana gelen bu hadiseyi basit bir darp olayı olarak görme ve gösterme yanlışına düşmemesi gerektiği vurgulandı.

"Şapatanlı köylülere yapılan hukuk dışı keyfi muameleyi şiddetle kınıyoruz"

Açıklamanın sonunda, "Hükümet, gün geçtikçe artan hak ihlalleri, işkence ve kötü muamele vakalarını ciddiyetle soruşturmalı, eski Türkiye uygulamalarını icra edenlere ve himaye edenlere fırsat vermemelidir. Şapatan Köyü halkına hukuk dışı muamelede bulunan güvenlik güçleri hakkında yasal işlemler başlatılmalı, zanlılara görevden el çektirilmeli ve yargılanmaları sağlanmalıdır. Şapatanlı köylülere yapılan bu hukuk dışı keyfi muameleyi şiddetle kınıyor ve bu tür olayların bir daha yaşanmaması ve gereğinin yapılması için yetkilileri göreve davet ediyoruz." çağrısında bulunuldu.

Advert

Paylaş: