Kovancılar ile Palu`yu Birleştirelim mi?

MURAT POLAT`IN KALEMİNDEN MEMLEKETİMİZLE İLGİLİ BİR YAZI

Kovancılar ile Palu`yu Birleştirelim mi?

Advert

Kovancılarajans  ile Palununsesi internet siteleri bir anket yaptı. Ankette ki sonuca bakılırsa 3 bin kişiden fazla kimsenin oy verdiği ankette %70 civarı birleşmeden yana. Anketin altında yazılan yorumlara bakılacak olursa herkes isim konusunu dile getirmiş bulunmaktadır. Ben isim konusunu başka bir zamana bırakarak işin daha değişik bir boyutunu belirtmek istiyorum.

İşin aslına bakacak olursak Kovancılar ile Palu  doğal olarak zaten birleşmiş. Yani aslında malumu ilan etmiş oluyorum. Palu`da Toki evlerinin ilçenin yukarısına yapılması ile başlayan ve daha sonra müteahhitler ile kooperatif usulü  binaların çoğalması, Kovancılar ilçesine doğru yapılaşmayı ve yakınlaşmayı beraberinde getirdi. Aynı şey Kovancılar içinde geçerli. Sığam denilen bölgeye doğru hızla evler yapılmaktadır.  Bu hızlı yakınlaşma ile artık insanlar Palu`da Toki bölgesinde evleri bulunurken, Kovancılar ilçesinde bulunan işyerlerine gitmektedirler. Zaten arada önceden 8 km bir mesafe vardı ve bu mesafe şu an 3-4 km`ye kadar düşmüş bulunmaktadır.  Yakında yapılacak Bölge Hastanesinin Sığam denilen bölgede olması ile bu mesafede sıfırlanacak.

Bizlere düşen bu yakınlaşmayı iyi değerlendirip,  birleşmek gerekli midir, değil midir? Bu işin zararı-karı nedir?  Sorusunu artık tartışmaktır. Tabi tartışırken bağnazca Paluculuk veya Kovancılarcılık yapmadan memleketlerimizin geleceğini düşünerek yapmamız gerekmektedir.

Bu konu ile ilgili kendi görüşlerimi aktarmak istiyorum. Belki  bu konuyu kamuoyuna ilk sokan yazı bu olacak.  Araştırmalarıma göre kimse bunu kamuoyuyla paylaşmamış. Sadece kendi aralarında konuşanlar var.

İlk olarak bu birleşmenin bizlere faydası nedir?

Birlik her zaman güçtür. Güç Hak`tan ayrılmadıkça berekettir. Hak üzerine bina edilecek böylesi bir birleşmeden insanlarımıza faydası olacağı muhakkaktır. Bu birleşme ile gelecek nesillere güzel bir memleket bırakabiliriz. Şimdi bunu biraz daha somutlaştıralım.

Kovancılar ekonomik olarak Palu`dan üstündür. Uluslar arası bir yolun üzerinde bulunması, işletme ve sanayisini geliştirmiş, bunun yanında tarım arazilerinin varlığı, Kovancıları tarımsal alanda gözde ilçelerden kılmıştır.  Bu gelişmelerle Kovancılar İşadamları derneklerinden,  tarımsal kooperatiflere kadar tüm işletmelerini de oturtmuş durumdadır. İki ilçenin birleşmesi ile ekonominin merkezi Kovancılar  İlçesi olur. Palulu esnaf ve işadamı da hazır olan bu yapıya entegre olarak kazancını arttırabilir. Halka hizmetin kalitesi daha da artar.

Palu eski uygarlıklar üzerinde bina edilen kadim bir şehirdir. Manevi şahsiyetlerin yanında Urartulara kadar varan tarihsel yapıtları  göz doldurmaktadır. Turizm için paha biçilmez bir yapıya sahiptir. Özellikle ilçenin ortasından geçen Murat nehri ilçeyi daha bir cazibe merkezi kılmaktadır. Kovancılar ilçesinde şu anda insanlar konuklarını gezmeye Palu`ya getirmektedirler. İki ilçe birleştiğinde Palu ilçemizde Turizmin merkezi olacaktır.

Kovancılar ekonominin merkezi olurken, Palu Turizmin merkezi olmasıyla birbirini dengeleyecektir. Tabi bu konular sadece başlık olarak vermekteyim. Yoksa bu konuların her biri kendi başına birer yazı gerektirmektedir. Bu yazının ikincisini gelecek olan tepkilere göre yazmaya devam edeceğim….

Advert

Paylaş: