36,7272
35,1895
2.968,28
Kanada Parlamentosunun Uluslararası İnsan Hakları ve Uluslararası Kalkınma Alt Komitesi, uluslararası toplumda Çin'in Doğu Türkistan'daki zulmünü "soykırım" olarak kabul eden ilk parlamento organı oldu.
Komite, Çin hükümetinin Doğu Türkistan'daki Müslüman Uygurlara yönelik zulmünü kınayarak, "Çin Komünist Partisi'nin eylemleri, Soykırım Sözleşmesi'nde belirtildiği gibi soykırım teşkil ediyor" denildi.
Komite, Kanada hükümetinin bu konuda çalışan Sivil Toplum Kuruluşlarını desteklemesini talep ederek yayımladığı bildiride şu değerlendirmelerde bulundu:
2017'den bu yana 3 milyondan fazla Uygur, Kazak, Kırgız ve diğer Türk kökenliler Çin'in Doğu Türkistan'daki acımasız sömürge kampanyası, soykırım ve işgali kapsamında toplama kamplarına, hapishanelere ve köle çalışma kamplarına zorlandı.
Yüzbinlerce Uygur Türk kadını zorla kısırlaştırılırken yaklaşık 500 bin Uygur Türk çocuğu ailelerinden zorla koparıldı. Toplama kamplarının kurbanları psikolojik ve fiziksel işkence, zorla ilaç tedavisi, cinsel taciz ve açlıkla karşı karşıya bırakıldı.
Komite ayrıca, Kanada hükümetini Çin'in Uygurlara yönelik zulmünü bir soykırım olarak tanımayarak Çinli yetkililere yaptırım uygulamaya çağırdı.
Kanada Parlamentosu Dışişleri Komisyonu, Kırım Tatar sürgününü de soykırım olarak tanıyan tasarıyı daha önce kabul etmişti.
Milletvekili Borys Wrzesnewskyj’in başvurusu üzerine Kanada Parlamentosu Dışişleri Komisyonu, 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar sürgününü soykırım olarak tanıyan tasarıyı da daha önce kabul ettiğini bildirmişti. Wrzesnewskyj, söz konusu gelişmenin haberini Facebook sayfasından, “Bugün (14 Haziran 2019) erken saatlerde, Kırım Tatarlarının lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’na (Kıyiv’de) Ottawa’dan telefonla iyi haberler ilettim.” ifadeleri ile duyurmuştu. (İLKHA)
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için "çerez politikasını" inceleyebilirsiniz.