37,1440
35,6490
3.154,87
Palu İlçesi Cimşit Bey Camisinde İmam olan Ahmet Yıldırım 15 km. uzaklıkta olan Örgülü (Kevank) Köyüne her sabah namazından sonra giderek babasına ve kardeşlerine arı sütü üretimini pratik olarak öğretiyor.
İmam Ahmet Yıldırım, babalarının 20 yıldır arıcılık yaptığını ve bal sattığını, arı sütü üretmeyi internetten öğrendiğini, babası ve kardeşlerine bu konuyu açtığında hepsinin kabul ettiğini, kardeşlerinin bu mesleği öğrendiğinde işsiz kalmayacağını ve gençlerin bu tür meslekleri öğrenerek hem geçimini sağlayacaklarını ve hemde ülke ekonomisine katkıda bulunacaklarını belirtti.
“Arı sütü bağışık, hücre yenileme ve yaşlılığa çok iyi gelir.”
Arı sütünün birçok hastalığa deva olduğunu belirten Yıldırım, “Arı sütü bağışıklığı güçlendirir, hücreleri yeniler, çocukların gelişimi için çok önemlidir. Yaşlılığı geciktirir. Sayamayacağım kadar birçok faydası vardır. Arı sütünün üretme şekline gelince, arıların ana arı üretme dürtüleri vardır. Biz onu tetikliyoruz. Arılar ana arı üretmek için süt üretiyor. Bir arı normal ömrü 40 gün iken, arı sütü ile beslenen bir ana arının ömrü 6-7 yıl oluyor. Bununla berarber bir arının 2 katı kadar gelişmiş şekilde doğuyor. Biz de ana arı üretme dürtülerini tetikleyerek, onlardan o sütü alıyoruz.” dedi.
“Elazığ ve ilçelerinde bizim gibi arı sütü üretimi yapan yoktur.”
Piyasa kilogram fiyatının 8-12 bin TL arasında değiştiğini, profesyonel bir şekilde Elazığ`da bu işi kendilerinin yaptığını belirten Yıldırım, “Arı sütünün üretiminin babam gil her türlü tekniği kullanarak üretmektedirler. Elazığ ve çevresinde bu şekilde bir üretim yapan yoktur. Elazığ`ın Palu İlçesi Örgülü Köyünde üretiyoruz. Kovanları uzak bir yere götüremiyoruz. Çünkü her gün gelip bakılması gerekmektedir. Bal yapması gereken kovanları babam gil Akdağ`a götürüyor. Bu sene bal ve polen açısından da çok bol bir senedir. İnşallah bu şekilde devam ederse bereketli bir sene olur. Arı sütü sağımı genellikle nisan ayının sonunda başlanıyor. Ama bu sene havaların soğuk olması dolayısıyla babamlar mayısın 15`inden sonra sağıma başladılar. Bu sağım genellikle ağustosun 10-15`inde bitiyor. Sezonu kapanıyor.” dedi.
“Türkiye`de arı sütü 30 ton tüketiliyor, bunun 27 tonu ithal ediliyor”
Türkiye`nin arı sütü üretimi ve tüketimi hakkında bilgi veren Yıldırım sözlerini şu şekilde sürdürdü;
“Türkiye`nin ihtiyacı 30 ton iken, bunun 27 tonu ithal ediliyor kalan 3 ton Türkiye`de üretiliyor. Bu ithal ürünlere baktığımızda arı sütünün 10 hdl diye bir değeri vardır. Bunun bir 1.8`in altında olmaması gerekir. Ama ithal ürünlerin yüzde 80-90`ına baktığımızda 10 hdl değeri 1.8`in altındadır. Bunun için bilinçli tüketicilerimiz sadece yerli üretime yöneliyor. Yerli üretim tercih edilse sağlık açısında daha iyi olur.”
Bu mesleği kardeşlerine öğrettiğini ve kendilerine güzel bir meslek edindirdiğini ifaden eden Yıldırım, gençlere tavsiyelerde bulundu:
“Bizim gençlerimizden de maalesef çok boş gezen, kötü yollara düşen, uyuşturucu kullanan gençlerimiz vardır. Bu gerçekten çok güzel bir meslektir. Niye böyle güzel bir mesleği yapmayalım. Gençlerimiz kötü yola düşeceğine, güzel bir şekilde para da kazanır, güzel bir mesleği yapar. Bunun yanında bizim Türkiye olarak ihtiyacımız olan 27 tonu da karşılamış olurlar. Hem ülkelerine, hem ailelerine hem de kendilerine faydası olur.” dedi. (İLKHA)
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için "çerez politikasını" inceleyebilirsiniz.