36,4563
34,5049
2.952,75
Elâzığ'ın Palu ilçesi Beyhan Beldesi'nin 12 derslikli ilk ve ortaokulunda, çok az sayıda kadrolu öğretmen bulunuyor.
Öğretmenlerin çoğunun ücretli olması ve sık sık değişmesi, öğrenciler üzerinde birçok olumsuz etkiye neden oluyor.
Öğrenci sayısının azlığı gerekçe gösterilerek farklı sınıfların birleştirilmesi hem öğrencilerin ders saatlerinin azalmasını hem de eğitimin kalitesinin düşmesini beraberinde getiriyor.
12 derslikli Beyhan İlkokulunun 3 ve 4'üncü sınıfları, 3 yıldır birleşik eğitim alıyor. 3'üncü ve 4'üncü sınıflara sırasıyla sadece 3 saat eğitim verildiği belirtiliyor.
Yıllardır süregelen bu sorunlara çözüm bulunmamasına tepki gösteren veliler, 3 haftadır çocuklarını okula göndermiyor.
Öğrenci velilerinden Abdullah Demirbağ, çocuğunun 3'üncü sınıfa kadar 5 öğretmen değiştirdiğini, kendi çocuğunun da birleştirilmiş sınıfta okuduğunu ve ancak 3 saat eğitim aldığını, bu şekilde müfredata ayak uyduramadıklarını belirtiyor.
"3 ve 4'üncü sınıflar 3 yıldır birleşik eğitim alıyor"
Demirbağ, "Beyhan İlkokulu ve Ortaokulu'nda 12 derslik mevcut. 12 derslikli bir okulda 4-5 kadrolu öğretmen var. Bunun dışında kalanlar ise ücretli öğretmen. Bizim çocuklarımızın bulunduğu 3'üncü sınıfta 14 öğrenci eğitim görüyor. 4'üncü sınıfta ise 4-5 öğrenci var. 4'üncü sınıfın öğrenci sayısı az olduğu için bu sınıfları birleştirdiler. Şimdi 3 saat 3'üncü sınıflara, 3 saat de 4'üncü sınıflara ders veriyorlar. Dolayısıyla Bakanlığın hazırladığı müfredat bitmeden eğitim-öğretim yılı bitiyor. Günde 6 saat ders verilmesine rağmen müfredata yetişilemiyorsa, 3 saat ders alan öğrenciler nasıl eğitim görecekler. Ben bunu yetkililerimize soruyorum." dedi.
Çocuğunun sadece 2'nci sınıfta 3 öğretmen değiştirdiğini belirten Demirbağ, "Benim bu çocuğum geçen yıl 3 öğretmen değiştirdi. 3'üncü sınıfa gelene kadar 5 öğretmen değiştirdi. Bu çocuğu bu öğretmen nasıl tanıyacak, bu çocuk derslerde nasıl başarılı olacak, onun anlatım tarzına uyacak? Bu çok zor. Üç haftadır çocuklarımızı okula göndermedik ve göndermeyeceğiz. Öğretmen gelmeyeceğine göre, okulda çocuk telef olacağına bari burada, evimde otursun. Biz ev halkı olarak eğitimine yardımcı olalım. İstanbul'a, Ankara'ya nasıl öğretmen veriliyorsa buraya da aynı şekilde kadrolu öğretmen versinler. Bizim büyüklerimizden ricamız budur. Öğretmen verin ve çocuklarımız okula gitsin. Bizler de beldemizden eğitimli bireylerin çıkmasını istiyoruz. Çocuğum okula gitmek istiyor ama öğretmen bulamıyor." ifadelerini kullandı.
"Öğretmenlerimiz kendi branşlarının dışında eğitim veriyor"
Öğrenci velilerinden İdris Arı ise birleştirilmiş sınıf istemediklerini ve devletten kadrolu öğretmen talep ettiklerini belirtti.
Arı "Beyhan İlkokulunda 3 ve 4'üncü sınıfı birleştirmişler. Biz bu birleşmeyi istemiyoruz. Her sınıf ayrı okusun istiyoruz. Okullarımızda öğretmen eksikliği var. Öğretmenlerimiz kendi branşlarının dışında eğitim veriyorlar. Bu da eğitimin kalitesinin düşmesine neden oluyor. Beldemize sürekli ücretli öğretmen gönderiyorlar. Bu öğretmenler de sık sık değişiyor. Şu anda okulumuzda sadece 4 kadrolu öğretmen var. Ücretli öğretmen istemiyoruz. Burada 11 adet öğretmen lojmanı yapıldı. Ama buna rağmen kimse gelmiyor ya da gönderilmiyor. Bizim devletten istediğimiz, buraya kadrolu öğretmen gönderilmesidir. Bu şekilde olursa buralarda kimse kalmaz, herkes göç eder. İmkânı olan zaten gidiyor. dedi.
"İmkânı olan şehre taşınıyor"
Öğrenci velilerinden Erkan Öztürk ise çocuklarının eğitim sorunları nedeniyle belde sakinlerinin göç ettiğini belirterek yetkililerden beldelerine kadrolu öğretmen atanmasını istedi.
Öztürk, "3 yıldır Beyhan İlkokulunda 3 ve 4'üncü sınıflar birlikte eğitim görüyor. 3'üncü sınıfta okuyan bir öğrenci 4'üncü sınıfa geçtiği zaman 4'üncü sınıfın derslerini tekrarlamış oluyor. Buraya gelen öğretmenlerin çoğunluğu ücretli öğretmen. Sadece 3-4 tanesi kadrolu. Biz buradan yetkililere sesleniyoruz; 'Elinizi vicdanınıza koyun.' Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'den kadrolu öğretmen göndermesini istiyoruz. Öğretmen sıkıntısı yüzünden köyden ciddi anlamda göç oluyor. İmkânı olan şehre taşınıyor. Ben bile bu sene öğretmen gelmezse taşınmayı düşünüyorum. 3 haftadır okul açılmış ama hiçbir 3'üncü sınıf öğrencisi okula gitmiyor. Şu an öğrencilerimizi okula göndermiyoruz. Öğretmen gelmeyinceye kadar çocuklarımızı okula göndermeye de niyetimiz yok. Diyorlar ki 'Köyleri boşaltmayın.' Herkes köyünü seviyor ama olmayan eğitim yüzünden köyümüzü terk etmek zorunda kalıyoruz." dedi.
Öğrenci velilerinden Mustafa Ataş ise şu ifadeleri kullandı:
"Köy ve beldelerin kalkındırılacağı söyleniyor. Böyle giderse kalkınma bir tarafa belde halkının çoğu göç etmek zorunda kalacak. Bunu mu istiyorlar? Bunu mu yapalım? Zaten okulda öğretmen yok. Ki çocuklarımızı göndermemezlik edelim. Çocukları okula gönderdiğimiz zaman, bu kez onlar çocukları eve gönderiyorlar. Yani öğrenci gidiyor, öğretmen yok diye eve geri geliyor. Böyle olunca biz de çocukları okula göndermiyoruz. Yani çocuklar okula gittiği zaman öğretmen yok… Beyhan İlkokulu, Girne, Karşıyaka, İstasyon ve Güney mahallelerinden gelen öğrencilerin toplandığı bir okul. Buna rağmen sadece 3-4 kadrolu öğretmen var." şeklinde konuştu. (İLKHA)